יום שלישי, 2 בדצמבר 2014

כתבת אורח: המדריך המקוצר להלוואות עמיתים – אוהד פורן ורון קרישן

הריבית בשפל והפק"מ לא משתלם? 

אפשרות אחת שכדאי לשקול היא להניח לבנק ולהשקיע בהלוואות עמיתים.
 מה זה הלוואות עמיתים?
במילים פשוטות, אתה מלווה כסף לאנשים פרטיים בתמורה לריבית. הלוואות עמיתים מאפשרות לך להכנס לנעלי הבנק ולהלוות את כספך על ידי פלטפורמות מקוונות. באמצעות שימוש באתרים מסוג זה באפשרותך לשלוט כמה ברצונך להלוות ולמי, ולבחור איזו ריבית תקבל בתמורה. בעולם נעשה הדבר על ידי חברות כגון Zopa, Ratesetter ו-Funding Circle בהצלחה רבה, והחל מינואר 2014 פעילה בישראל פלטפורמת הלוואות העמיתים eLoan.
מה יוצא לך כמשקיע?
ריבית על חלקך במימון ההלוואה, בה שותפים מלווים נוספים. eLoan מדווחת על תשואה אפקטיבית ממוצעת של בין 5% ל-8% לשנה. חשוב לשים לב כי תשואה זו לא כוללת את מס רווחי ההון, הניתן לקיזוז עם הפסדים באפיקים אחרים, אך כן מתחשבת בעמלה כוללת של 0.5% הנגבית מהמלווים באתר. חשוב לעקוב אחר העמלות שחברות דומות מנכות מהרווחים למשקיעים בכדי לאמוד את התשואה האפקטיבית של סך תיק ההשקעות.
מה נדרש מהמלווים?
במידה ונרשמת כמלווה באתר החוק בישראל דורש לאמת את פרטיך על-ידי שני מסמכים מזהים וכן לקבל את אישורך כי אתה מקבל את הסכמי ההשקעה ותנאי הפעילות באתר על מנת לוודא שאין חשד להלבנת הון. לאחר מכן תוכל לפתוח חשבון ולהתחיל להשקיע דרך הפלטפורמה. יש לבדוק את התנאים והסכם ההשקעה בזהירות טרם חתימה והצטרפות כמלווה.
ייתרונות
לבנקים עלויות תפעול גבוהות, מה שמגביל את יכולתם להציע ריבית אטרקטיבית למשקיעים. הלוואות עמיתים פועלות ללא מערך הסניפים של בנק וההוצאות התפעוליות האסטרונומיות הכרוכות בכך, ולכן יכולות להציע תשואה טובה יותר. בפועל ניתן לקבל תשואה גבוהה משמעותית דרך הלוואות עמיתים מאשר דרך פקדונות בבנק או השקעה בניירות ערך שונים. אם מאסת בשיעורי ריבית זעומים, הלוואות עמיתים יכולות בהחלט להתאים גם לך.
חסרונות
בניגוד לבנקים, פלטפורמות הלוואות עמיתים לא יכולות להבטיח שאכן ההשקעה תוחזר במלואה. בעוד שפלטפורמות הלוואות עמיתים יוודאו כי יש ביכולתו של הלווה לעמוד בהחזרים ויאפשרו לך לפזר את כספך על פני הלוואות רבות בכדי להקטין את הסכום בו תהיה חשוף לכל לווה, אין ביכולתן לערוב שאכן כל הכספים יוחזרו.
פלטפורמות הלוואות עמיתים אינן מפוקחות על ידי המפקח על הבנקים, ולכן אין ערובה להשקעה וכן לא תפוצה במקרה שהכספים יאבדו. פתרון חלקי לבעיה זו הינו מינוי נאמן שאמור על הכספים, כך שנוצרת הפרדה מבנית בין כספי המשקיעים לכספי החברה. פעולה זו מבטיחה כי גם במידה והחברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה היא לא תוכל למשוך מכספי המשקיעים שהושקעו דרכה, והכסף שמור ומוגן בחשבון נפרד. חשוב לבדוק זאת בעת השקעה בכל חברת הלוואות עמיתים, כדי לוודא שטובת המשקיעים קודמת לצרכי החברה בניהול חשבון ההשקעות וכי הכספים לא עומדים לרשות החברה לעשות בהם כרצונה.
דבר נוסף – פירעון מוקדם
לעיתים תציע הפלטפורמה אפשרות לפירעון מוקדם עבור הלווה, פעולה שבמידה ונעשית באופן הוגן, מאפשרת ללווה הלוואה בתנאים טובים יותר ומבטיחה למלווה לקבל את בחזרה את מלוא הקרן שהשקיע יחד עם הריבית שנצברה עד אותו זמן. בכדי לא לצאת בשן ועין, חשוב שאתה כמלווה תכיר את התנאים ותוודא שסך העמלות ששולמו עד מועד הפירעון המוקדם לא עולה על הריבית שנצברה.

לסיכום

ככלל, חשוב לבדוק ולהתעניין בתנאים שמציעה כל פלטפורמה. במידה ואתה חש שמידע נמנע ממך, או שהפלטפורמה לא שקופה מספיק, העלה שאלות, בדוק ובחן לעומק, ודרוש לקבל תשובות ברורות וישירות. פילוסופית הלוואות עמיתים בנויה על העקרון שכולם מרוויחים. בסופו של דבר, לפלטפורמה שמקיימת את עקרון זה לא יהיה מה להסתיר...

גילוי נאות: אני רוצה לציין מספר דברים:
א. אני לא מקבל כסף תמורת פרסום הכתבה.
ב. אני יפרסם כתבות רק של חברות שאני בחרתי להשקיע בהן.

המידע המובא באתר מציג את דעתו האישית של הכותב בלבד והינו לידע כללי בלבד ואין לראותו משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשיר פיננסי אחר. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ או שיווק השקעות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה